Wat is Chiro?

“Chiro, Wadisda?”

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en België. Ze bestaat uit een kleine duizend groepen en een regionale en Vlaamse structuur die die groepen ondersteunt. De Chirogroepen brengen kinderen en jongeren in hun vrije tijd samen, zonder onderscheid. Via spel laten we hen ervaringen opdoen, leren we hen samenleven en bieden we hen een kijk op zichzelf en op de wereld.

CHIRO NEMAS BINKOM is onze volledige naam. Onze jeugdbeweging is gestart in 1967, vanaf 1978 werden we een gemengde Chiro en op dit moment zijn we ongeveer met 145 leden. Op onze eigen manier proberen we in Binkom de Chiro uit te bouwen en waar het bij ons vooral om draait, blijkt uit onze naam: NEMAS van achter naar voor gelezen vormt “SAMEN”. Daar gaat het bij ons om, jong en oud, jongens en meisjes, iedereen kan bij ons samen Chiro beleven op zijn of haar manier.


CHIRO, dat is

… samen spelen met andere kinderen van je leeftijd.

… plezier maken, maar  toch ook luisteren naar je leiding ;).

… lachen met de gekste dingen!

… samen als groep er elke zondag staan en uitkijken naar het kamp.

… je elke 14 dagen weer verheugen op een nieuwe Chirozondag!


“Voor wie is Chiro?”

Bij ons is iedereen welkom die voor 31/12/2014 geboren is en jonger is dan 18 jaar. Dus ook als je niet bij de jongste groepen terecht kan, ben je nog steeds meer dan welkom op onze Chiro. Je wordt verdeeld in groepen zodat je met mensen van je eigen leeftijd in de groep zit. Per leeftijdsgroep vorm je een eigen afdeling en krijg je een eigen leidingsploeg toegewezen. Zij zullen ervoor zorgen dat je een spetterend Chirojaar beleeft.

Voor meer info, kan je onze folder lezen.

“Waar en wanneer is da?”

Normaal gezien is het om de 14 dagen Chiro op zondag, telkens van 14:00 tot 17:30. Dit kan soms al eens anders zijn om bepaalde redenen, maar dit zullen we je altijd tijdig meedelen. Alle komende chirodata kan je steeds terugvinden op onze kalender of in onze maandelijkse Skoebidoe/nieuwsbrief.

Onze lokalen liggen helemaal achteraan in de Schoolstraat, nummer 6, in Binkom. Dit is vlakbij de feestzaal Santro en half verstopt onder de Gemeentelijke Basisschool De Stip.

AlsJeHetMijVraagt

CHIROFILOSOFIE

Chirowaarden

De Chirowaarden Graag zien, Rechtvaardigheid en Innerlijkheid belichamen onze visie en droom.

In 1989 probeerde de toenmalige nationale Chiroproost, Carlos Desoete, de waardevisie van de beweging samen te vatten in de drie Spiegelteksten. In 2005 hebben we die een eerste keer herwerkt. Centraal staat het begrip ‘spiegelen’: het reilen en zeilen van de beweging en haar leden kan daaraan gespiegeld worden. Met de Spiegelteksten nodigen we uit om te praten over hoe je zelf die waarden kunt boetseren in taal en ervaring.

Zo uitgedrukt toont zich een zingevend perspectief: samenwerken aan verbondenheid, respect hebben voor iemands kwetsbaarheid, jezelf niet versterken ten koste van zwakkeren, pesten en uitsluiten een halt toe roepen, intens leven en laten leven, beseffen dat je leeft en mag genieten, …